Sunday 14 October 2018


LAPORAN AMALI MINGGU KE-5




TARIKH AMALI                 :    MINGGU 5 (12/10/2018)
AMALI                               :    TANAMAN UMBISI
TEMPAT                            :    KEBUN SAYUR
PENUNJUKAJAR              :    ABDUL GHAFFAR OTHMAN / ROSLI ISMAIL
                                                HELMI AZRO MD. HASSAN
                                                KAMARUL ZAIDI ABD GHANI
                                                NOR AISHAH ISMAIL
                                                MOHD. FAIZ MOHD.SHAPIE
                                                HAFIDAH YAAKOP
                                                SAIYYIDINA HAMZAH MUHAMMAD
                                                KHAIRUL ASLIM ABD. RAUF



1.PENGENALAN.

Umbi adalah organ tumbuhan yang mengalami perubahan ukuran dan bentuk (pembengkakan) sebagai akibat perubahan fungsinya. Perubahan ini berakibat pula pada perubahan anatominya. Organ yang membentuk umbi terutama batang, akar, atau modifikasinya. Hanya sedikit kelompok tumbuhan yang membentuk umbi dengan melibatkan daunnya. Umbi biasanya terbentuk tepat di bawah permukaan tanah, meskipun dapat pula terbentuk jauh di dalam maupun di atas permukaan. Beberapa tanaman umbi-umbian yang dimanfaatkan sebagai makanan pokok. Antara contoh tanaman umbisi ialah ubi kayu ( Euphorbiaceae ), ubi keledek ( Convolvulaceae ), tanaman keladi ( Araceae ) dan lain-lain.


2. PENERANGAN.

Ubi digunakan sebagai sumber makanan ruji kerana ia mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi dan kandungan serat yang tinggi. Walau bagaimanapun, penggunaan ubi masih tidak maksimal kerana ia dianggap sebagai makanan tradisional yang kurang berkelas. Sudah tentu ini tidak layak dilakukan, Allah menciptakan manusia, tumbuh-tumbuhan dan haiwan pasti mempunyai manfaat sendiri. Kita sebagai manusia yang berfikir dan bijak harus menghargai dan bersyukur atas karunia Allah ini. Ubi yang biasa ditanam adalah ubi jalar, ubi kayu, taro dan kentang. Jenis-jenis ubi lain seperti canna, uwi, gadung, gembili juga ditanam, tetapi hanya di kawasan-kawasan tertentu yang mempunyai mereka.




3. CARTA ALIR GERAK KERJA AMALI.





4. GAMBAR AKTIVITI AMALI YANG SEDANG DIJALANKAN.





Gambar 1 : Penunjukajar memberikan penerangan mengenai tanaman umbisi.





Gambar 2 : Memindahkan anak pokok keladi dengan menanamkan semula ke atas batas.





Gambar 3 : Pucuk dipotong dan tinggalkan tangkai sepanjang 30 sm.




Gambar 4 : Keratan batang pokok ubi kayu dengan panjang 20-30 sm.






Gambar 5 : Keratan batang ubi kayu yang ditanam secara baring.




Gambar 6 : Aktiviti membersihkan rumput-rumpai pada batas mengikut kumpulan.





Gambar 6 : Jenis-jenis tanaman umbisi.



5. KESIMPULAN.

Secara kesimpulannya, adalah digalakkan untuk membuat penanaman tanaman umbisi kerana ianya boleh dijadikan sebagai makanan rugi bagi mengantikan makanan berasaskan bijirin sekaligus menjamin keterjaminan makanan (Food security) di Malaysia.





Disediakan oleh : Farhana Binti Jimmy (199389).
                             Nur Iqra Ahmad Basri (198037).
















































No comments:

Post a Comment