Monday, 24 December 2018

Laporan amali minggu 12


Laporan Amali Minggu Ke-12

TARIKH AMALI                 :  Minggu 12 (30/11/2018) 

AMALI                                 :   Pasca tuai jagung 

TEMPAT                               :  Kebun Sayur

PENUNJUKAJAR                :  Abdul Ghaffar Othman / Roslin Ismail
                                                   Helmi Azro Md. Hassan
                                                   Kamarul Zaidi Abd Ghani
                                                   Nor Aishah Ismail
                                                   Mohd. Faiz Mohd. Shapie
                                                   Hafidah Yaakop 
                                                   Saiyyidina Hamzah Muhammad
                                                   Khairul Aslim Abd. Rauf



Pengenalan
Penjagaan sehingga penuaian tanaman adalah asas dalam sektor tanaman terutama untuk tanaman makanan. Para pelajar dapat mempelajari dan memahami kerja-kerja pengurusan dan penuaian tanaman. Terdapat banyak masalah sepanjang penjagaan tanaman jagung antaranya air hujan bertakung di atas batas, serangan serangga dan juga serangan tikus. Namun, masalah ini dapat diatasi oleh pelajar dengan membuat sistem perparitan dan juga baja tikus. Jagung yang telah matang dapat dikenalpasti melalui warna jagung, saiz jagung dan juga rerambut jagung menjadi keperangan.
Tempoh untuk menuai jagung adalah selama 100 hingga 120 hari.

Carta alir gerak kerja amali


























Aktiviti yang dilakukan



 
Gambar 1: Jagung yang matang dituai.
Gambar 2: Para pelajar memilih 5 hasil terbaik daripada batas mereka.

Gambar 3: Jagung dikumpul ke dalam traktor untuk dibawa ke tempat pengumpulan jagung.

Gambar 4: Pegawai menunjukkan cara pembungkusan yang betul.




Gambar 5: Pelajar membungkus jagung mengikut kumpulan.



Gambar 6: Pelajar membakar jagung dan menikmati sedikit jamuan.





Kesimpulan
Di akhir amali, para pelajar dapat mengetahui cara-cara penjagaan jagung dan cara mengatasi masalah yang dihadapi dengan berkesan. Selain itu, para pelajar mengetahui teknik pembungkusan yang betul bagi menjamin kesegaran dan ketahanan jagung.


Disediakan oleh:
Nurazeyana binti md othman (198280)
Nur ain deyana binti kamarolzaman (196154)













































No comments:

Post a Comment